marți, 5 ianuarie 2010

Unde-i descentralizarea?

2
Mai ţineţi minte mult mediatizata temă de campanie a ultimilor ani-descentralizarea? Mulţi nu au înţeles ce înseamnă, dar mai cu seamă cum s-ar putea da startul acesteia. Se tot vorbeşte în ultimele zile de reducerea cheltuielilor pe care guvernanţii au pregătit-o în proiectul de buget pe 2010. Am înţeles două lucruri, din ce am putut citit sau auzi prin media românească. Şi anume că profesorii ar fi prima categorie bugetară care va intra în sistemul de reducere a cheltuielilor, urmează pensionarii, iar apoi... administraţiile locale. Dacă bugetele ministerelor au crescut în plin an de criză 2010, Executivul cere administraţiilor locale reducerea cheltuielilor de personal. Iniţial am spus, la auzul acestei ştiri: foarte bine, ş-aşa sunt mulţi care plimbă hârtiile prin primării, oameni care nu au nicio pregătire decât aceea de a fi pila domnului primar/viceprimar! Însă, analizând puţin situaţia, lucrurile nu stau chiar aşa. Păi, cine aprobă organigrama primăriei/consiliului judeţean? Nu cumva aleşii fiecărei comunităţi? Dacă bugetele locale îşi permit să susţină salariile la a 200 de angajaţi, dau un exemplu, chiar dacă ar fi nevoie de doar jumătate din aceşti oameni pentru o bună funcţionare, şi dacă această cifră e aprobată de fiecare consiliu local, cine e Boc să le spună primarilor "tăiaţi din personal"? Sincer, omul ăla care a propus angajarea atâtor angajaţi, va deconta sau nu în faţa electoratului, într-un mod pur uninominal. Aşa că, unde-i descentralizarea?

PS: Am uitat. Filipescu s-a declarat deja împotriva reducerii de personal din Consiliul Judeţean. Probabil că primarul Dragu gândeşte la fel. La polul opus, s-ar afla primarul de Lehliu-Gară, Iulian Iacomi, care, acum câteva luni declara pentru Observator că el s-ar putea descurca cu mai puţin angajaţi. Toţi sunt aleşi locali, însă gândesc diferit, pentru că au stiluri de a face administraţie diferite. Şi e normal.

2 comentarii:

  1. Bugetele serviciilor secrete (şi sunt exact şapte servicii secrete în ţara noastră :-))) ) au crescut nepermis de mult! În special bugetul STS, care deţine softul acela miraculos cu ajutorul căruia a câştigat Traian Băsescu al doilea mandat prezidenţial. Este şi normal, pentru că EBA va veni la rând, iar STS trebuie dezvoltat şi consolidat. În sfârşit, Secretariatul General al Guvernului condus de Emil Boc are un buget de trei ori mai mare decât bugetul de anul trecut, Preşedinţia are bugetul mărit, iar capacul îl pune dna Elena Udrea crea are 3,7 miliarde de euro pe mână, ca ministru! Un adevărat jaf în bani publici! În acest context, premierul Bij-Bock cere administraţiilor locale să reducă schemele de personal. O fi şi acesta un mod de a ieşi din criză!

    RăspundețiȘtergere